- A + A
Yöresel Yemekler

Ağrı'ya gidildiğinde tadına bakılacak yemekleri sizler için sıraladık.

Abdigor Köftesi

İlin en tanınmış yemeği Abdigor Köftesi’dir. Doğubeyazıt ilçemizde yaygın olan bu köfte, içli köfteye benzer. Yöremizin en lezzetli yemeğidir. Yağsız, sinirsiz, kemiksiz sığır eti, çok az miktarda soğan, bir adet yumurta ve baharatlardan yapılır. Hazırlanması taze et, bir tokmak ile taş üzerinde merhem şeklini alıncaya kadar dövülür. Hamur haline gelen et, soğan ve su katılarak elle çırpılır. Çırpıldıktan sonra bir saat dinlendirilen köfteler pilav üzerine konularak servis yapılır.

Gösteberg Et

Malzemeler:

Genç kuzu veya oğlak eti

Tereyağı
Salça
soğan
Gosteberg adı verilen dağ otu

Hazırlanışı:
Genç kuzu veya oğlak kesilip yüzüldükten sonra ayıklanıp doğranır. Tereyağı ve salça ile yoğrulur. Üzerine gosteberg otu ince kıyılarak serpilir. Tüm bu karışım aynı hayvanın postu içerisine koyularak açık yerleri dikilir. Düz bir yerde üzerine nemli toprak yığılır, bu toprağın üzerinde bir saat kızgın ateş yakılır. Bir süre dinlendirildikten sonra post açılarak servis yapılır.

Haşıl

Haşıl yapılırken ince yarma önce bulamaç şeklinde pişirilir. Sonra ortası havuz gibi açılır ve üzerine tereyağı konur. Çevresine ise sarmısaklı yoğurt gezdirilir. Haşıl ortasına açılan yağ havuzu nedeni ile ayrı tabaklara bölünmez ve tek bir kaptan yenir.

Pişi (Bişi) Erdek

İsteğe göre, süt veya su ile mayalanarak yoğrulan hamur, biraz bekletildikten sonra, elle hafif ekmek boyutuna getirilinceye keder çevrilir, yuvarlak hamur kızgın yağa atılarak kızarıncaya kadar pişirilir.

Hasude

Hasuda tatlı bir yiyecektir. Önce şerbet hazırlanır. Şerbetin içine çok az un atılır ve çırpılır. Daha sonra tavada yağ ısıtılır ve içine hazırladığımız şerbetle un dökülerek karıştırılır. 5-10 dakika böylece ateşte pişirildikten sonra hazır olan hasuda yenmeye hazırdır.

Ayranaşı

Kabuğu alınmış buğdayın güzelce suda kaynatılıp, ayran eklenerek nane ve doğranmış kabağın içinde kaynatılması ile yemeye hazır hale getirilir.

Ciriş Ketesi

Ağrı ketesi olarak bilinen çiriş ketesi ismini; yörede bahar ve yaz aylarında yetişen yabani bir bitki türü olan çirişten almaktadır. Dağ pırasası ya da gulik otu olarak da bilinen çiriş otunun Ağrı’ya özgü yemeklerde sıkça kullanıldığı görülmektedir. Sağlık açısından birçok faydası bulunduğunun bilinmesi sebebiyle bitkinin tıbbi kullanımı da mevcuttur.

Halise

Kabuğu alınmış buğday ve Tavşan etinin tandırda kiremit kaplarda saatlerce tuz katmadan kaynatılıp hazır hale getirildikten sonra üzerine yağ ve tuz katmak suretiyle yemeye hazır hale getirilir.

Ağrı Yaprak Döneri

Ağrı yaprak döneri, Ağrı İl Özel İdaresi öncülüğünde 2022 yılında coğrafi işaret tescili almıştır. Ağrı mutfağının en ön plana çıkan yemeklerinden birisi olan yaprak dönerini özgünleştiren şey etinin tadıdır. İlin geniş mera varlığı sayesinde hayvanlar yaygın bir şekilde meralarda otlatılmaktadır. Dolayısıyla hayvanların aylarca yüksek rakımda yüzlerce çeşit bitkilerden beslenmesi, etin aromasını zenginleştirerek lezzetini arttırmaktadır.

Keledoş

Ağrı Keledoşu, bölgenin zengin mutfak kültürünü yansıtan yöresel bir yemektir. Diğer keledoşlardan farkı bölgede yetişen “Sipital”, “Elegez”, “Hellız” ve “Gariberk” gibi yöresel isimlerle bilinen ve doğadan toplanan bitkilerin eklenmesiyle oluşmasıdır. Kuzu eti, nohut, buğday ve özel baharatlarla hazırlanan bu lezzet, üzerine eritilmiş tereyağı ve kurut (kurutulmuş süzme yoğurt) eklenerek servis edilir. Hem besleyici hem de doyurucu olan Keledoş, özellikle soğuk kış aylarında sofraları süsleyen geleneksel tatlardan biridir.

Selekeli

Ağrı’ya özgü geleneksel bir et yemeği olan Selekeli; yaylalarda odun ateşinde, sac üzerinde pişirilen bir göçer yemeği olup özellikle Doğubayazıt ilçesinde sıkça yapılmaktadır. Bir tür sac kavurma diyebileceğimiz bu yemek; taze oğlak veya kuzu eti, sarımsaklı yoğurt ve tereyağından yapılmaktadır.