Rüzgar enerjisi santrali, rüzgarın kinetik enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren tesislerdir. Bu santraller, rüzgar türbinleri kullanarak doğadan elde edilen enerjiyi, elektrik şebekesine aktarılabilir enerjiye dönüştürürler. Rüzgar enerjisi, yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağıdır, bu da onu çevre dostu bir enerji üretim yöntemi haline getirir.
RES kurulum yeri seçiminde birçok faktör etkili olmasına karşın en önemli faktör rüzgârın hızı ve sürekliliğidir. TRA2 bölgesinde en yüksek rüzgar enerjisi kurulu gücü Ağrı’da bulunmaktadır. Ağrı’da toplam iki adet RES bulunmakta olup Diyadin ilçesinde 20 MW kurulu güce sahip İpektepe RES ve Taşlıçay İlçesinde 26 MW güce sahip Yakaağzı RES faaliyet göstermektedir.
Güneş enerjisi santralleri, güneş ışığını emen fotovoltaik hücreler aracılığıyla elektrik üretimektedir. Güneş ışığı, paneller üzerindeki fotovoltaik hücrelere çarptığında, hücrelerdeki yarı iletken malzeme (genellikle silikon) elektronu serbest bırakmaktadır. Bu serbest elektronlar, elektrik akımı üretmekte ve bu doğru akım (DC), invertör aracılığıyla alternatif akıma (AC) dönüştürülür ve kullanıma sunulmaktadır.
Güneş enerjisi santrali kurulumundaki en önemli etken günlük ve yıllık güneşlenme süresi ile güneş ışığı yoğunluğudur. Doğu Anadolu Bölgesi, ülkemizde güneş enerjisi potansiyeline göre en yüksek bölgelerden Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesinden sonra 3. sırada gelmektedir. Ağrı ili toplam güneş ışınım değerlerine bakıldığında ilde solar kaynaklı enerji üretiminin yapılabileceği geniş alanlar dikkat çekmektedir. Özellikle Patnos, Diyadin, Hamur ve Taşlıçay ilçelerinin belli kesimleri oldukça yüksek ışınım değerlerine sahip olmaları nedeniyle güneş enerjisi yatırımları için yüksek potansiyellere sahiptir. Özellikle Ağrı’nın Patnos ilçesi, metrekare alana düşen günlük ışıma miktarı bakımından yatırımcılar için oldukça önem taşımaktadır.” Ağrı’da toplam kurulu GES gücü 18,43 MW seviyesindedir.
Jeotermal enerji santrali, yer kabuğunun derinliklerinden gelen doğal ısıyı elektrik enerjisine dönüştüren bir tesis türüdür. Yer yüzeyinin altındaki sıcak su ve buhar kaynakları, jeotermal enerji santrallerinde kullanılan temel enerji kaynağını oluşturmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki en önemli jeotermal alan Diyadin’de bulunmaktadır. Ağrı il merkezine 57 km uzaklıkta olan Diyadin depresyonu, tektonik kökenli olması nedeniyle, jeotermal enerji potansiyeli açısından oldukça yüksek potansiyele sahiptir. Diyadin jeotermal sahası Ağrı ilinin 59 km doğusunda ve Diyadin ilçesinin 5 km güneybatısındadır. Saha; Kuzeyde ilçe merkezi, Güneyde Kuşburnu köyü ile Yukarı Dalören Köyü, doğuda Boyalan ve Davut köyleri, batıda ise Taşbasamak ve Ulukent köyleriyle çevrilen alan içindedir.